علمای معاصر
زندگی نامه حکیم الامت علامه اشرف علی تهانوی رحمه الله


زندگی نامه حکیم الامت علامه اشرف علی تهانوی رح

در جهان بشریت، افراد و اشخاصی دیده میشوند که بنابر محاسن، کمالات و فضایلی که داشتند و یادگارهای عظیمی که بر جای گذاشتند بیوگرافی آنها، همچون برگی زرین در تاریخ نمایان بوده و صفحات تاریخ را مزین نمودهاند. در میان آنها اشخاصی مشاهده میشوند که قابل مقایسه با دیگران نیستند، بزرگ مردان و طلایه دارانی که نظر به وسعت و عمق صلاحیت و خلاقیت آنان، تاریخ توان بازگویی تمام کمالات و اوصاف آنها را ندارد. این فرزانگان دانشمندانی بودند که با اسم و رسم خویش به تاریخ زندگی بخشیده و چهره تاریخ را روشن نمودند؛ شخصیتهای بیدارگری که ملل جهان را از خواب غفلت رهانیدند.
آنان صاحب جوهری بودند، که با آن انسانیت را به هدف نزدیکتر کرده و رشد عقلی ملتها را تحریک نمودند..اگر نگاهی به صفحات تاریخ انداخته شود، صفحهای بسیار روشن و تابنده به چشم میخورد که با نام “علامه اشرفعلی تهانوی” مزیّن شده است، که در این مقاله مختصر گوشهای از زندگینامه و فعالیتهای اصلاحی این مصلح بزرگ و دانشمند عرصه ایمان و اصلاح بیان میشود.
نام و نسب
علامه اشرفعلی تهانوی- رحمه الله- صبح روز پنج شنبه ماه ربیع الثانی در سال ۱۲۸۰هجری قمری (مطابق با دهم سپتامبر ۱۸۶۳میلادی) در روستای “تهانه بهون” در شمال هند در خانوادهای مذهبی، که از دیرباز در زمینۀ علوم دینی دارای تخصص بودند، پا به عرصۀ گیتی نهاد. زادگاه ایشان همواره موطن علما و دانشمندان معروف بوده که از آن جمله میتوان، محقق شیخ علی تهانوی، حافظ محمد ضامن شهید و … را نام برد.
سلسله نسب پدری علامه تهانوی، به خلیفه دوم سیدنا عمر فاروق رضی الله عنه و سلسله مادری ایشان به خلیفه چهارم سیدنا علی رضی الله عنه میرسد.
آغاز فراگیری علم
پدر ایشان”عبدالحق” که یکی از شخصیتهای معروف روستای “تهانه بهون” و نویسنده توانا و چیرهدستی بود از همان ابتدا فرزندش را برای فراگیری علم دین و شریعت برگزید و نسبت به تربیت واصلاح وی همت گماشت، علامه اشرفعلی تهانوی- رحمه الله- از بدو تولد همواره دنبالهرو علم و عبادت بود و ذاتاً از گناه و معصیت بیزاری میجست و محبوب قلب همه دوستان، همسایهها و خویشاوندان بود.
انگیزه پذیرش پند و نصیحت را از همان کودکی در خود پرورانده بود و به نماز علاقه خاصی از خود نشان میداد، طوری که در سن۱۲-۱۳ سالگی کاملا پایبند نماز شب و گریه سحرگاهی بود. ایشان تحصیلات ابتدایی را در روستای “میرت” که در آن زمان موطن علمای بزرگوار و دانشمندان معروف بود، شروع کرد و قبل از همه حفظ قرآن کریم را نزد “آخوندجی” شروع و سپس نزد حافظ “حسین علی” آن را به پایه تکمیل رسانید و در همان جا (میرت) سکونت گزید؛ از همان ابتدا، آثار نبوغ فوقالعاده، شجاعت، شهامت، اراده، قاطعیت، پاکی، تیزبینی، دوراندیشی و ژرفنگری از چهره جذاب و پیشانی تابندهاش هویدا بود.
علامه تهانوی- رحمه الله- در مرحله بعدی به فراگیری لغت فارسی و کتب ابتدایی پرداخت. ایشان کتب ابتدایی لغت عربی و قواعد صرف و نحو را نزد شیخ “فتح محمد تهانوی” آغاز نمود.
ایشان هنگامی که به مرز آمادگی جهت کسب علوم کتب بالاتر رسید، در سال ۱۲۹۵هـ.ق رهسپار دارالعلوم دیوبند، مهد علم و دانش، شد و بعد از گذشت پنج سال، در سال۱۳۰۰هـ.ق بنابر کوشش مداوم و تلاش فراوان موفق به دریافت مدرک تحصیلی شد. در این مدت جز تعلیم علم و خدمت به اساتید، به هیچ کار دیگری اشتغال نیافت و درحالی که در دیوبند تعداد زیادی، دوست و خویشاوند داشت، هیچگاه دعوت آنها را حتی برای صرف غذا نپذیرفت و خطاب به آنها میگفت: من برای فراگیری علم به این سرزمین آمدهام نه
چیز دیگر. علامه تهانوی شخصی باوقار، مصمم و با اراده آهنین و جدی بود.
اساتید علامه تهانوی- رحمه الله-
علامه تهانوی- رحمه الله- در طول مدت فراگیری علم، مفتخر به فراگیر دانش در زمینههای مختلف از اساتید مشهور و بزرگ زمان خویش شد و از محضر بزرگانی همچون؛ شیخ “محمد یعقوب بن الشیخ مملوک علی نانوتوی”، که یکی از بزرگترین اساتید مشهور هند و رئیس تدریس دانشگاه دهلی بود در زمینه حدیث و تفسیر کسب فیض نمود. از اساتید دیگر ایشان میتوان به شیخ محدث “محمودحسن دیوبندی” نابغه زمان، امام محدثین، معروف به شیخ الهند که فرمانده نهضت علمی و سیاسی در شبه قاره هند بود و همواره علیه استثمار انگلیس مبارزه میکرد اشاره کرد .
علامه تهانوی- رحمه الله- بعد از اینکه از تحصیل فارغ شد، بنا به درخواست مسئولین مدرسه “فیض آباد” در شهر “کانپور” مشغول تدریس شد، بعد از مدتی به مسجد جامع رفت و در آنجا مدرسه “جامع العلوم” را تاسیس کرد و خیلی زود خداوند محبوبیت ایشان را در قلبهای خاص و عام انداخت، به طوری که علما و مردان بابصیرت و دوراندیش را به خود جلب کرده بود و مردم را مبهوت و فریفته قریحه شگفت انگیر و هوش سرشار و فوقالعاده خویش نموده بود؛ همه مردم عظمت روحی، نبوغ فکری، صفای باطن، عدالتخواهی و مروّت وی را میستودند. صراحت لهجه و تقوا نیز از دیگر ویژگیهای ایشان بود.
علامه تهانوی- رحمه الله- بعد از ۱۴سال تعلیم و تعلّم، بنا به دستور مرشدش، شیخ العرب و العجم “حاج امدادالله مهاجر مکی”، کانپور را به قصد زادگاهش (تهانه بهون) ترک کرد.
علامه تهانوی- رحمه الله- یکی از مؤلفان بینظیر زمان خویش بود که تقریبا هزار عنوان کتاب از ایشان در موضوعات مختلف به جای مانده است؛ علامه ابوالحسن الندوی رحمه الله در همین مورد میفرماید: «علامه تهانوی، سهمی بزرگ در نشر عقیده صحیح و اصلاح نفوس و دعوت الی الله داشت، ایشان به تنهایی کار یک مجمع علمی بزرگ را انجام داد و در انجمن اسلامی هند تاثیر بسزایی گذاشت.» (۱)
فعالیتهای اصلاحی- تربیتی علامه تهانوی
هر شخصی که به کارنامه خدمات تربیتی، اصلاحی علمای هند واقف باشد، قطعاً میداند که علامه اشرفعلی تهانوی- رحمه الله- شخصیتی بود که نقش بسیار بزرگ و بسزایی در دفاع از دین اسلام و منزه ساختن جامعه اسلامی هند از پلیدیهای آداب و رسوم جاهلی و بدعات و خرافاتی که زاییده عقل بشر بود داشت، به خاطر همین تلاشهای اصلاحی بیدریغ بود که ایشان ملقب به “حکیم الامه” شده و مصداق این بشارت رسول مکرم اسلام صلی الله علیه وسلم قرار گرفت که فرمودند: «إن الله یبعث لهذه الامه علی رأس کل مأه سنه من یجدد لها دینها» (۲) ترجمه: خداوند برای این امت، هر صد سال شخصی بر میانگیزد که دین را برای این امت تجدید کند.
کارهای اصلاحی و تربیتی علامه تهانوی- رحمه الله- فقط در یک بُعد منحصر نبود، بلکه ابعاد مختلفی را در بر میگرفت که اینک فهرستی از خدمت و تلاشهای اصلاحی ایشان را خدمت شما ارئه
میدهیم:
۱- تلاش علامه تهانوی- رحمه الله- در باب عقاید؛ حیات پر برکت ایشان نمونهای از توحید خالص بود که در آن هیچ شائبهای از شرک و بدعت وجود نداشت، در تألیفات و مجالس وعظ و سخنرانیهای خویش مردم را به اعتصام به سنت تشویق نموده و ازشرک و بدعت و آداب و رسوم جاهلی برحذر میداشت.
۲- توجه ویژه به تزکیه نفوس انسانی؛ علامه تهانوی- رحمه الله- ضمن اینکه به تصحیح عقاید و عبادات مردم توجه میکرد، به تصحیح اخلاق و اعمال آنان نیز اهتمام خاص میورزید.
بزرگترین کرامت نزد ایشان اتباع کامل سنت و سیرت رسول الله صلی الله علیه وسلم بود، وی در مواعظ خود میفرمود: «من مدام این جمله را برای همه تکرار میکنم که هر کس هدفش از شرکت در مجالس وعظ من این است که مراتب اولیاءالله (کشف و کرامات و…) را کسب کند، مجلسم را ترک کند و هر کس که میخواهد خودش را با صفات انسانی بیاراید در مجلسم شرکت نماید.
۳- اهتمام به حقوق العباد؛ علامه تهانوی- رحمه الله- همواره شاگردان و مریدان و سایر مردم را به رعایت حقوق بندگان تشویق و ترغیب مینمود، اما با توجه به وضعیت مردم که توجهی به رعایت حقوق العباد نداشتند و فقط به حقوقالله اهتمام میورزیدند، علامه تهانوی بیشتر مردم را به رعایت حقوق العباد تشویق می نمود و میفرمود: «اگر کسی را ببینم که ظاهراً بر خلاف شرع عمل میکند مقداری ناراحت میشوم، اما اگر کسی را ببینم که نسبت به حقوق مردم بیپروایی میکند بسیار ناراحت میشوم و برایش دعای نجات میکنم.»
۴- اهتمام به اصلاح معاشرات؛ از آنجایی که زندگی اجتماعی شعبه مهمی از شعب اسلام میباشد، علامه تهانوی- رحمه الله- برای اصلاح آن فعالیتهای زیادی نمود، که تالیف کتاب ارزنده “آداب المعاشره و حیاه المسلمین” بهترین دلیل برای اثبات این مدعا میباشد.
۵- اصلاح آداب و رسوم غیراسلامی؛ در جامعه هند در میان مسلمانان بسیاری از آداب و رسوم غیراسلامی به علت غفلت آنها از تعالیم اسلامی و ارتباط و آمیزش آنها با هندوها رایج شده بود، تا جایی که مسلمانان خودشان را شبیه هندوها ساخته و در مراسم مذهبی آنها شرکت میکردند. در این ش
رایط بود که خداوند متعال علامه تهانوی- رحمه الله- را برای محو آداب و رسوم فاسد و نابود کردن فرهنگ غلط در میان مسلمانان هندوستان برانگیخت، که دایره اصلاحات ایشان در آینده تمامی نقاط دنیا را در بر گرفت. علامه تهانوی- رحمه الله- در این راستا با اسلوب حکیمانه و با بر پاداشتن مجالس وعظ و پخش نشریات، مجلات و تالیف کتب، مردم را بیدار و آگاه ساخت.
۶- تلاشهای اصلاحی نسبت به روش تعلیم زنان؛ از آنجایی که زنان نیمی از جامعه را تشکیل میدهند و نیاز به یادگیری معارف اسلامی دارند، علامه تهانوی معتقد بود که یادگیری مسایل دینی حق زنان است، به شرط اینکه: ۱- در محیط کوچکی به تعلیم علم بپردازند. ۲- از اختلاط با مردان بپرهیزند.
تلاشهای ایشان در مورد تعلیم زنان از تألیف کتاب ارزنده “حلیه اهل الجنه”- که به زبان فارسی با نام “زیور بهشت” ترجمه شده- دانسته میشود. این کتاب در واقع دایره المعارفی است که مشتمل بر مسایلی میباشد که متعلق به زنان است.
۷- مقابله با فرقههای منحرف؛ در سرزمین هند و پاکستان گروهها و فرقههای متعددی به نامهای مختلف به وجود آمدند که باعث ایجاد شک و شبهه در اذهان مردم نسبت به حقانیت اسلام و رسالت آنحضرت صلی الله علیه وسلم- و تعالیم گهربارش میشدند؛ آنها به تخریب دین پرداخته و بر پیکر مقدس اسلام و قرآن ضربههای سختی وارد کردند. وجود فرقههای منحرف و گمراه هزاران لطمه به اسلام عزیز زده و باعث انحراف، عقبماندگی، انحطاط و از هم گسستگی جامعه مسلمانان گردید و ملتی عظیم را به سراشیب نابودی سوق داد.
علامه تهانوی برای جلوگیری از این فتنه عظیم، کتابی بر رد این فرق ضالّه، به نام “الحکم الحقانی فی الحرب الآغانی خانی” تالیف نمود، که این کتاب عقاید آنها را بیان نموده و
مردم را از مکر و فریبشان برحذر داشته، راه حق و حقیقت را برایشان بیان مینمود.
ویژگیهای یک مجدد
دانشمندان اسلامی برای هر مجدد علایم و صفاتی بر شمردهاند که باید این نشانهها و صفات در زندگی وی یافت شود، که برخی از این ویژگیها عبارتند از: ۱- متبع سنت باشد؛ ۲- احیا کننده سنت و از بین برنده بدعت باشد؛ ۳- ناشر علم و ناصح اهل باشد؛ ۴- در میان معاصرینش در علم تسلط و برتری داشت
ه باشد؛ ۵-در رأس سده هجری در علم مشهور شود.
بدون شک تمام علایمی که از صفات یک مجدد و مصلح میباشد در شخصیت علامه تهانوی- رحمه الله- نمایان بود. از آنجایی که علامه تهانوی- رحمه الله- نبض جامعه را به دست گرفته بود، لذا تمای زندگی و عمر بابرکت خویش را وقف کارهای اصلاحی و تربیتی نموده و در این راستا از هر وسیلهای برای رسیدن به هدفشان کار میگرفت و درد جامعه را خوب تشخیص داده و دوای آن را تجویز مینمود.
سیاست از دیدگاه علامه تهانوی
علامه تهانوی- رحمه الله- از جمله کسانی بود که خداوند متعال ایشان را برای احیا و تجدید شریعت در قرن چهاردهم هجری در شبه قاره هند انتخاب نمود. بدون شک قیام برای این امر بسیار خطیر امکان پذیر نیست مگر برای اشخاصی که حیات و زندگی آنها با دین خالص پیوند خورده باشد، برای یک مجدد لازم است که اطلاع کامل از احوال و جریانات زمانش داشته باشد.
علامه تهانوی- رحمه الله- مباحثی را در مورد سیاست ارایه داد و جایگاه سیاست را در دین اسلام مشخص نمود، معاندین اسلام از جمله نصرانیها سیاست را از دین جدا میدانستند و برای اینکه مسلمانان را از میدان سیاست و حکومت کنار بزنند و آنها را در مساجد و محافل مذهبی محصور نمایند این نظریه را منتشر کردند که دین از سیاست جداست و این دو، هیچ پیوندی با هم ندارند، اما در مقابل، عده زیادی از دانشمندان در مقام دفاع از دین برخواستند و در ردّ این نظریه دچار افراط شدند به طوری که اسلام را یک دین کاملاً سیاسی جلوه دادند و به جای اینکه بگویند: سیاست از دین جدا نمیشود، گفتند: دین از سیاست جدا نمیشود و به این حد هم اکتفا نکردند، بلکه هدف اصلی دین و بعثت انبیا علیهم السلام را بر پایی حکومت و سیاست دانستند. اما علامه اشرفعلی تهانوی- رحمه الله- هم نظریه جدایی سیاست از دین را رد کرد و هم نظریه آن دسته از علمایی که سیاست را هدف اساسی دین دانسته بودند مورد انتقام قرار داد.
وی نظریه معتدل و به دور از افراط و تفریط را ارائه داد و اعلام کرد که در حقیقت هدف اصلی دین این است که بنده با پروردگارش ارتباط برقرار کند و سیاست و حکومت هم برای تحقق این هدف هستند و اسلام آن سیاستی را میپذیرد که انسان را در راه رسیدن به این هدف کمک کند.
وفات
این خورشید تابنده و فروزان که از تهاون بهون هندوستان طلوع کرد و با انوار شریعت و طریقت تمام عالم اسلام را منور ساخت، سرانجام به علت بیماری، که مدت ۵ سال با آن دست و پنجه نرم کرده بود، شب سه شنبه ۱۷ رجب سال ۱۳۶۳هـ.ق دار فانی را وداع گفته و به دیار باقی شتافت. «انا لله و انا الیه راجعون»
منابع و مآخذ:
۱- اشرفعلی التهانوی حکیم الامه و شیخ المشایخ العصر فی الهند، تألیف:محمد رحمه الله ندوی
۲- ندای اسلام، شماره ۹-۳-۲
۳- بزرگمردان اندیشه و تاریخ، تألیف: عبدالرشید ارشد
۴- بین التصوف و الحیاه، تألیف:شیخ عبدالباری ندوی